Tel. 040 - 230 69 20

Persoonsgerichte Zorg

Het belangrijkste uitgangspunt bij Persoonsgerichte Zorg is dat je als team in de huisartsenpraktijk en als individuele zorgverlener in het bijzonder de patiënt meer ondersteunt bij het verhelderen van zijn behoefte en mogelijkheden én bij het zetten van stappen naar een gezonder en gelukkiger leven. Het leven van een patiënt met zijn behoeften en mogelijkheden staat dus centraal. Dat betekent dat nu veel meer dan voorheen de patiënt aan zet is om aan te geven hoe hij in zijn leven een aandoening wil inpassen, in plaats van dat we uitleggen wat de patiënt moet doen volgens onze richtlijnen en landelijk bepaalde normen en doelen.

4 redenen voor Persoonsgerichte Zorg:

  • Patiënten nemen meer eigen verantwoordelijkheid en zijn vitaler en actiever
  • Zorgverleners ervaren meer werkplezier door een andere rol
  • Huisartspraktijken dragen bij aan een gezonde en duurzame samenleving
  • Andere organisatie van zorg biedt een oplossing voor een knellend personeelstekort
En jij? Wat helpt jou?

Persoonsgerichte Zorg biedt kansen voor zorgverleners én patiënten

De tijdgeest is veranderd. Tegenwoordig willen de meeste patiënten meer eigen verantwoordelijkheid. Bovendien kijken we als professionals anders naar gezondheid en zorg.    We zien veel meer dimensies die een rol van betekenis spelen. Dat vraagt om een andere    aanpak en een andere organisatie binnen de praktijk. PoZoB sluit daarop aan met het programma Persoonsgerichte Zorg. We helpen huisartsenpraktijken graag om de verandering    te kunnen maken. Zo creëer je als team tegelijkertijd meer ruimte om het tekort aan mens-  kracht in de praktijk op te vangen. Want ook dat is tegenwoordig een grote uitdaging.

Arnold Romeijnders en Karin Scheele, respectievelijk adviseur en medisch bestuurder van    PoZoB, lichten toe wat Persoonsgerichte Zorg betekent.

Karin: “Om goed aan te sluiten bij de veranderende tijdsgeest moeten we anders omgaan met    het protocollair werken. Die manier van werken heeft ons veel gebracht en blijven we ook benutten in de totale aanpak van Persoonsgerichte Zorg. Gelukkig zijn de huisartsen de    afgelopen tien jaar al in de hedendaagse visie opgeleid. De dokter bepaalt niet meer alleen,          de mensen hebben en houden hun eigen autonomie.”

Lees het hele artikel hier.

Vivian Engels, praktijkondersteuner PoZoB, kijkt uit naar wat het programma Persoonsgerichte Zorg te bieden heeft

“Het is belangrijk om de patiënt die voor je zit te zien. Dat is waar het voor mij om gaat.    Natuurlijk zijn de protocollen er niet voor niks, maar regels zijn er ook om vanaf te wijken als          dat nodig is. Geen enkel mens is hetzelfde. Je moet kijken naar wat iemand nodig heeft. Dat betekent dat je vaak volgens de regels werkt en soms via een omweg daar uit komt. Soms    blijken de richtlijnen gewoon niet te passen of te werken. Laten we aan de hand van het programma Persoonsgerichte Zorg met elkaar in gesprek gaan hoe we daar goed mee om    gaan.”

Lees hier meer over haar ervaringen.

Krant PoZoB Academy

In de krant die we samenstelden voor de PoZoB Academy in februari 2020 vatten we samen waarom we teams in de praktijk helpen om meer Persoonsgerichte Zorg te kunnen bieden en welk aanbod we hebben om hen daarin te ondersteunen.

Lees hier de krant.

Uitgelicht

Nieuws, events, zorginnovaties, zorgprogramma’s en meer.

Contact

Heb je een vraag of verzoek voor informatie, publicaties of logo’s?