Tel. 040 - 230 69 20

Patiënt aan zet

Van praten over naar praten met de patiënt

 

“Arts zijn, is niet mensen helpen, maar mensen helpen om zichzelf te helpen”

Hoe kun je de betrokkenheid en actieve houding van patiënten en hun netwerk vergroten, verwijzen naar zelfhulp en eHealth toepassen? Of kun je de kennis en ervaringen van je patiënten gebruiken om samen tot een keuze te komen? Dat is waar het om draait in deze module.

Uit de praktijk

Manda van de Ven, huisarts in Maarheeze:

“Zo’n tien jaar geleden wilden we als team binnen onze huisartsenpraktijk graag onze patiënten meer centraal stellen. Hoe? Dat wisten we nog niet. Wel wilden we het breder trekken. We zagen en zien Persoonsgerichte Zorg als een goede manier om dit op te pakken. We zijn er ook van overtuigd dat leefstijl leidt tot minder ziekte en zorg. Samen met de andere huisartsenpraktijken in Maarheeze en de middenstand in de gemeente, bespraken we hoe we samen een verandering in gedrag teweeg konden brengen. In dat traject besloten we als praktijk om los te laten dat we elk kwartaal onze patiënten op controle vragen. We vroegen om een ander gedrag van de patiënt.

Lees hier meer over de hoe huisartsen Stijn van Kerkhoven en Manda van de Ven innoveren in hun praktijk in Maarheeze. Hoe ze eHealth inzetten en de patiënt motiveren tot meer zelfmanagement en gedragsverandering.

Spiegel- of focusgesprekken

Aan de hand van spiegel- of focusgesprekken met een groep patiënten verzamel je input om te bepalen hoe je het beste inspeelt op behoeften van jouw (groepen) patiënten. Het helpt je om je ambities te kaderen, je visie concreet te maken, prioriteiten te stellen of keuzes te maken.

‘We moeten erkennen dat ervaringskennis net zo belangrijk is als medische kennis.’

(Jan Joost Meijs, voormalig directeur gezondheidscentrum de Roerdomp)

Aanbod van deze module

 

Neem voor meer informatie contact op met je relatiemanager

Anke van Hout: a.vanhout@pozob.nl / 06-46200138
Jolanda Cornelis: j.cornelis@pozob.nl / 06-52005967
Nathalie Gauthier: n.gauthier@pozob.nl / 06-10963764

Uitgelicht

Nieuws, events, zorginnovaties, zorgprogramma’s en meer.

Contact

Heb je een vraag of verzoek voor informatie, publicaties of logo’s?