Tel. 040 - 230 69 20

Consultvoering

Verleg focus van ziekte naar gezondheid

“Het is belangrijk dat zorgverleners altijd de patiënt voor ogen houden”

Hoe kun je Positieve Gezondheid en Persoonsgerichte Zorg in je consult toepassen en hoe werk je persoonsgericht met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden? Dat is waar het om draait in deze module.

Met meer Persoonsgerichte zorg verandert de samenwerking met je patiënt. Je zet als zorgverlener in op ‘zorgen dat’ in plaats van ‘zorgen voor’. In feite breng je een veranderproces op gang bij je patiënt om te komen tot autonomie, zelfzorg en positieve gezondheid. Dat vraagt om maatwerk. Je zoekt steeds de balans tussen richtlijnen, de deskundigheid en ervaring van jou als zorgverlener en de inbreng van je patiënt als expert van zijn eigen leven. Protocollen en richtlijnen zijn niet meer leidend, maar ondersteunend. Jullie bepalen samen de agenda die gericht is op de behoefte en het welbevinden van je patiënt. Als professional coach je, geef je informatie, bewaak je het proces, houd je zicht op gezondheidsrisico’s en stel je behandelingen voor die nodig zijn om complicaties te voorkomen.

‘Luister naar de verhalen van patiënten’

Persoonsgerichte Zorg biedt volop kansen voor patiënten. Johanneke van Empel en Antoinet Henselmans, allebei actief voor de Cliëntenraad van PoZoB, leggen uit waarom ze enthousiast zijn over de gedachte achter het programma Persoonsgerichte Zorg.

Johanneke: “Een ziekte overkomt je. Een chronische ziekte kan erg ingrijpend zijn, zeker wanneer deze van invloed is op alle levensdomeinen. Mij overkwam dat, als bruisende, werkende vrouw, moeder van drie nog jonge kinderen. Een proces van dit ‘verlies’ aangaan, volgde. Belangrijk voor zorgverleners, om aandacht te geven aan dit proces. Dit proces zal voor iedereen anders zijn, dat is juist Persoonsgerichte Zorg.

Antoinet: "Ik merkte dat mijn zorgverleners niet investeerden in mijn verhaal. Ze legden me ook uit waarom: ze waren slechts passanten in mijn ziekteproces. Terwijl het zo belangrijk is dat zorgverleners altijd de patiënt voor ogen houden. Stel mensen vragen! Dan ontdek je dat er veel meer mogelijkheden zijn."

Lees hier het complete interview dat we met hen hadden.

Wat vraagt deze module van je patiënt?

Het is belangrijk dat de patiënt gaat voelen en ervaren dat hij of zij expert is van zijn eigen leven. Samen met de zorgverlener maakt hij of zij een agenda en plan hoe hij of zij zich gezonder en gelukkiger kan gaan voelen. Een proces waarbij de zorgverlener de patiënt coacht, stimuleert en uitdaagt om hier uiteindelijk invulling te gaan geven. Vaak doet de patiënt dit in samenwerking met anderen.

Aanbod van deze module

Kies of ontwikkel zelf een consultmodel waarmee je aan de slag gaat. Wij bieden je alvast keuze uit drie onderstaande trainingen:

Neem voor meer informatie contact op met je relatiemanager

Anke van Hout: a.vanhout@pozob.nl / 06-46200138
Jolanda Cornelis: j.cornelis@pozob.nl / 06-52005967
Nathalie Gauthier: n.gauthier@pozob.nl / 06-10963764

Uitgelicht

Nieuws, events, zorginnovaties, zorgprogramma’s en meer.

Contact

Heb je een vraag of verzoek voor informatie, publicaties of logo’s?