Het zorgprogramma Jeugd GGZ biedt handvatten voor de zorgcoördinatie en begeleiding van kinderen en jongeren met een hulpvraag op emotioneel, gedragsmatig of sociaal gebied (GGZ) of met somatische klachten die op GGZ problematiek kunnen wijzen.
Soms komt een ouder/verzorger of jongere voor vragen te staan, waarbij hulp of advies van een professional nodig is. In de huisarts(en)praktijk kan het team Jeugd GGZ ondersteuning bieden bij vragen rondom de ontwikkeling en opvoeding van een kind. Ook bieden zij ondersteuning aan jongeren in moeilijke situaties. Denk hierbij aan:
Ouders en jongeren kunnen dan contact opnemen met de huisarts. Soms kan de huisarts direct voldoende helpen, soms is extra hulp nodig. De huisarts zal dan de praktijkondersteuner (POH) Jeugd GGZ inschakelen. Deze zorgprofessional werkt vanuit ons zorgprogramma Jeugd GGZ.
Samen met de POH Jeugd GGZ bekijkt de huisarts in overleg met ouders/jongeren waar de hulp het beste geboden kan worden. In het zorgprogramma Jeugd GGZ werken alle zorgverleners die nodig zijn onderling samen. Zij bieden goed geregelde zorg die zoveel mogelijk afgestemd is op de persoonlijke situatie van kind of jongere. De voordelen:
De POH Jeugd GGZ kan met toestemming samenwerking zoeken met één van de volgende instanties of zorgverleners voor advies, afstemming of verwijzing:
De POH Jeugd GGZ zal altijd beginnen met een gesprek met ouders en kind of met de jongere om te bepalen wat precies de vraag of ervaren klacht is. Op basis van dit gesprek wordt samen bepaald wat het vervolgtraject zal zijn. Dit kan zijn:
Voor verwijzing van een kind of jongere naar de POH Jeugd GGZ is geen toestemming nodig van hun wettelijke vertegenwoordiger, de POH Jeugd GGZ fungeert als een verlengde arm van de huisarts.
Voor de verwijzing van een kind of jongere naar zorgverleners buiten de huisarts(en)praktijk is wel toestemming nodig van hun wettelijke vertegenwoordiger. De regels hiervoor staan beschreven op de website van het KNMG.
(www.knmg.nl/advies-richtlijnen/dossiers/rechten-minderjarigen.htm)
Deelname aan het zorgprogramma Jeugd GGZ valt onder de basiszorg. Daarbij komt dat kinderen onder de 18 jaar geen ‘eigen risico’ in de zorgverzekering hebben. Na het bezoek aan de huisarts en de verwijzing van kind of jongere, worden alle consulten van huisarts en POH Jeugd GGZ vergoed door de zorgverzekeraar. Eventuele behandeling door een psycholoog wordt door de gemeente vergoed. Wanneer verwijzing buiten deze zorg nodig is, kan de huisarts of POH Jeugd GGZ informatie verstrekken over eventuele kosten.
Nieuws, events, zorginnovaties, zorgprogramma’s en meer.
Heb je een vraag of verzoek voor informatie, publicaties of logo’s?