Tel. 040 - 230 69 20

Persoonsgerichte Zorg: kijk naar mogelijkheden in plaats van beperkingen

19 februari 2019

De PoZoB Academy stond de afgelopen dagen in het teken van Persoonsgerichte Zorg. In de High Tech Campus in Eindhoven kwamen verspreid over drie avonden ruim 140 huisartsen en 230 praktijkondersteuners bij elkaar. Het doel? Elkaar informeren en inspireren over Persoonsgerichte Zorg.  De PoZoB Academy is daarmee de gezamenlijke aftrap van onze koers naar Persoonsgerichte Zorg.
Onder leiding van dagvoorzitter Roelof Kleppe (voormalig directeur GGZe) namen we kennis van de inzichten van professor Guy Rutten (diabetologie) en Jim van Os, hoogleraar psychiatrie. Zij namen ons mee in hun kijk op persoonsgerichte zorg. Guy Rutten gaf ons het inzicht voorbij het protocol te kijken en de voorkeuren en zelfmanagementbehoefte van de patiënt meer mee te nemen in het gesprek. Jim van Os ging in op de relatie die het effect van de behandeling bepaalt en niet de ’technische behandeling’ zelf. Jijzelf als zorgprofessional bent het belangrijkste instrument.  Jim van Ons prikkelde het publiek met de boodschap telkens kritisch naar jezelf te kijken en te blijven leren en ontwikkelen.  Dat hoef je niet alleen te doen. Maak daarvoor gebruik van je netwerk. Zoals andere zorgverleners maar ook online community’s. ‘De GGZ zou een healing community moeten zijn’, aldus Jim van Os.

 

 

 

 

 

Na kennis te hebben genomen van de theorie werden we meegevoerd in de praktijk. Het verhaal van patiënte Laila Saveur ging recht ons hart in. Ze vertelde op indringende en inspirerende wijze over haar ongeluk en haar revalidatieproces. Samen met haar oefentherapeute Estelle Schatorié ging zij in gesprek met onze directeur Arnold Romeijnders die tevens haar behandelend huisarts was. Echt luisteren naar elkaar, contact maken, je dromen kunnen uitspreken en kijken naar mogelijkheden in plaats van beperkingen waren belangrijke ingrediënten voor de persoonsgerichte benadering die Estelle hanteerde. De kracht van muziek en dans en de impact hiervan op het herstel werden verduidelijkt doordat we aan het einde van de avond werden getrakteerd op een dansvoorstelling van Laila met haar eigen dansgroep.

De inspiratie en kennis die we hebben opgedaan neemt PoZoB mee in de verdere verkenning van persoonsgerichte zorg in de huisartsenpraktijk. Wij zijn op zoek naar andere ervaringen met Persoonsgerichte Zorg. Heb jij er een die je met ons wilt delen? Laat het ons weten via: communicatie@pozob.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

Nieuws, events, zorginnovaties, zorgprogramma’s en meer.

Contact

Heb je een vraag of verzoek voor informatie, publicaties of logo’s?