De cijfers
Ongeveer 517.200 mensen met astma in de zorg
In 2021 waren er naar schatting 517.200 personen met astma die voor deze klacht zorg hebben gehad van de huisarts of waarvan de huisarts wist dat de patiënt zorg ontving in de tweede lijn (zorgprevalentie)
Ongeveer 517.200 mensen met astma in de zorg
In 2021 hadden 545.900 mensen COPD(Chronic obstructive pulmonary disease (Chronische obstructieve longziekten))
Bij 10 tot 15 % van de rokers wordt de diagnose COPD gesteld.
Ons doel is om mensen met Astma en COPD een maximale kwaliteit van leven te geven. Door het ontwikkelen van betere behandelmethoden en door begeleiding van de patiënten bij het veranderen van hun levensstijl. Dit vereist complete, goed afgestemde, persoonsgerichte zorg. De afspraken hierover liggen vast in het zorgprogramma Astma en in het zorgprogramma COPD.
Onderdelen zorgprogramma Astma
Het zorgprogramma bestaat uit een module en een leefstijlprogramma:
Mensen met astma
Deze module beschrijft het zorgproces voor mensen met astma (vanaf 16 jaar), welke zorgverleners bij de behandeling betrokken zijn, de wijze waarop de taken moeten worden uitgevoerd en de voorwaarden waaraan de zorgverleners moeten voldoen.
Stoppen met roken
Dit is een belangrijk begeleidingstraject waaraan, in afstemming met de patiënt, soms ook medicijnen aan te pas komen. In 2015 worden de medicijnen om te stoppen met roken volledig vergoed mits gedragsmatige ondersteuning door een zorgverlener ontvangen wordt (ze gaan echter wel van het eigen risico af). Mensen met astma kunnen benauwd raken van het inhaleren van sigarettenrook. Daarbij ontstaat een grote kans op de ontwikkeling van een tweede longaandoening: COPD. Daarom is het van groot belang om te stoppen met roken of om de omgeving te motiveren om te stoppen met roken.
Betrokken zorgverleningsteam Astma
Elk mens is uniek. Daarom wordt het zorgprogramma afgestemd op de persoonsgerichte behoeften van de patiënt. Zo ontstaat het persoonlijk zorgplan. Afhankelijk van de aandoening en de behandeling wordt het team rondom de COPDpatiënt samengesteld uit twee of meer eerstelijns zorgprofessionals:
Onderdelen zorgprogramma COPD
Het zorgprogramma voor COPD-patiënten richt zich op het verbeteren van de levenskwaliteit, het verlichten van symptomen en het voorkomen van verdere verslechtering. Het programma bestaat uit een medische zorgmodule en een ondersteunend leefstijlprogramma:
Mensen met COPD
Deze module beschrijft het zorgproces voor mensen met COPD (vanaf 16 jaar). Het geeft richtlijnen voor betrokken zorgverleners, de uitvoering van behandeltaken en de kwaliteitseisen waaraan de zorg moet voldoen. Het zorgprogramma wordt aangepast aan de specifieke behoeften van elke patiënt en omvat regelmatige evaluaties om het behandelplan waar nodig te optimaliseren.
Stoppen met roken
Roken is een belangrijke oorzaak van COPD en een risicofactor voor verdere longschade. Daarom is stoppen met roken cruciaal voor het vertragen van ziekteprogressie. Het begeleidingstraject voor stoppen met roken biedt ondersteuning van zorgverleners en, indien nodig, medicijnen. Vergoeding is beschikbaar bij gedragsmatige begeleiding door een gekwalificeerde zorgverlener (de kosten vallen onder het eigen risico). Daarnaast wordt ook de omgeving van de patiënt gestimuleerd om rookvrij te blijven om passieve blootstelling aan rook te voorkomen.
Betrokken zorgteam COPD
Het zorgteam voor een COPD-patiënt wordt afgestemd op de individuele behoeften en kan uit diverse eerstelijns- en tweedelijnszorgverleners bestaan. Gezamenlijk zorgen zij voor een samenhangende en effectieve behandeling die gericht is op stabilisatie en ondersteuning. Afhankelijk van de ernst en progressie van de ziekte kan het team bestaan uit de volgende zorgprofessionals: