Tel. 040 - 230 69 20

Why, how, what

7 mei 2018

Al meerdere jaren zijn we bezig om de farmaceutische zorg te verbeteren. Samen met de apothekersorganisatie CAZO timmeren we onder de naam PerfectSamen aan de weg. Met trots kan ik zeggen dat ons initiatief landelijk niet onopgemerkt is gebleven. Vertegenwoordigers van het ministerie van VWS hebben ons bezocht, de verenigingen van apothekers en apotheekhoudende huisartsen vragen ons op te treden, we krijgen exposure in vakbladen enzovoorts, enzovoorts. Kortom het lijkt een succesverhaal, maar het is toch goed om de hobbelige weg naar dit succes te schetsen.

Al in 2012 zijn we onder de naam diabetesdialoog gestart met de medicatiereviews voor diabetespatiënten. Het was een contract met CZ en het was niet gemakkelijk. We hadden moeite patiënten te vinden. De ict ondersteuning was onvoldoende. De samenwerking tussen huisartsen en apothekers was niet vanzelfsprekend. De rol van de apothekers was nog niet goed uitgewerkt. Het meeste werk werd gedaan door onze stafapotheker Willem. Hoewel de inhoudelijke resultaten goed waren (er werden veel goede medicatieadviezen gegeven en opgevolgd) was de eindconclusie van CZ dat er te weinig was bespaard op de kosten van medicatie. Omdat er landelijk wel steeds meer aandacht kwam voor de medicatiereviews konden we wel doorgaan.

Ons tweede initiatief was begin 2015 het Crestorproject, de omzetting van duurdere naar goedkopere statines. Nadat we in eerste instantie helemaal geen succes boekten, hebben we uiteindelijk met een gezamenlijke majeure inspanning een goed resultaat geboekt. Maar niemand werd er blij van, de apotheker niet, de huisarts niet en de patiënt zeker niet. Alleen de zorgverzekeraar was enthousiast.

Het crestorproject is wel een kantelpunt geweest. Gedurende dat project in 2015 kregen we het gevoel dat we het niet goed deden. Als je de titel van dit stuk nog eens leest dan zie je dat we begonnen waren met het WHAT. We deden een paar projecten zonder dat we ons de WHY vraag hadden gesteld. We deden het niet vanuit een visie op farmacie. Toen zijn we indachtig de boodschap van Simon Sinek (de bedenker van why, how, what, zie youtube) naar de tekentafel teruggekeerd. We zijn ons gaan verdiepen in het farmacieproces, wat daar goed en fout ging, en wat we zouden willen. We wilden in ieder geval geen losse flodders meer, maar een duurzame verbetering van het proces en we hadden het geluk om een betrouwbare partner te vinden in de regionale apothekersorganisatie CAZO. Uiteindelijk hebben we een kernboodschap geformuleerd voor onze samenwerking, die luidt: Perfecte zorg met medicijnen zonder verspilling, de wens van huisartsen, apothekers en patiënten samen. En van daaruit zijn we opnieuw gaan bouwen onder de titel PerfectSamen.

Ondertussen zijn we in 2018 en 6 jaar verder. Het PerfectSamenspel wordt gespeeld, de medicatiereviews lopen goed, Crestor is gestopt en vervangen door regionale medicatieformularia en we krijgen landelijke aandacht, kortom we zijn vooruit gegaan in de wereld. Maar laten we niet vergeten dat het wel een proces is geweest van vallen en opstaan waarbij we veel geleerd hebben van onze mislukkingen. Mijn speciale dank gaat dan ook uit naar de mensen die vanaf het begin in 2012 al hun schouders onder dit project hebben gezet en nu van het succes mogen genieten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog

Hier lees je de verzameling blogs van Niels, wijlen directeur van PoZoB.

Uitgelicht

Nieuws, events, zorginnovaties, zorgprogramma’s en meer.

Contact

Heb je een vraag of verzoek voor informatie, publicaties of logo’s?