Tel. 040 - 230 69 20

De gewone man

4 mei 2017

We hadden van de week een uitvaart van een tante van me en ik had voor de gelegenheid mijn nieuwe grijze pak aangetrokken. Nieuw betekent tegenwoordig ook dat het allemaal wat strakker zit, slim fit noemen ze dat. Nou is mijn lichaam niet gemaakt voor slim fit. Met name mijn bovenbenen en zitvlak hebben wat moeite met slim fit. Daarbij had ik er net een weekje vakantie op zitten, waarbij ik me niet had ingehouden met eten en drinken. Kortom, de dag na de uitvaart kreeg ik van mijn moeder te horen dat ze mijn broek te strak vond zitten. Mijn vrouw, de schat, beaamde dat direct. Eerlijk gezegd had ik dat zelf ook gevoeld toen ik de broek aantrok en de weegschaal liegt natuurlijk niet. Dit zou natuurlijk allemaal relatief eenvoudig op te lossen zijn met een grotere broekmaat. Maar zo zit ik niet in elkaar.

Mijn eerste weblog ging al over de voedingsapp waarin ik mijn eetpatroon vastlegde. Een latere weblog ging over de stappenteller op mijn iphone waarin mijn beweegpatroon wordt vastgelegd. Ik sta ook regelmatig op de weegschaal om mijn gewicht in de gaten te houden. Mijn gewicht is voor mij een bron van zorg. Maar hebben al die inspanningen en die aandacht  wat opgeleverd. Om met het goede nieuws te beginnen. Ik word niet zwaarder. Mijn gewicht en BMI (26,6) zijn al sinds mijn eerste weblog hetzelfde gebleven. Daarnaast heb ik veel kennis vergaard over mijn eet- en beweegpatroon. Het slechte nieuws is dat ik ook niet lichter word. Al die kennis over eten en bewegen heeft bij tijd en wijle wel geleid tot een lichte gewichtsafname maar in de buurt van mijn streefgewicht ben ik nooit gekomen. Het jojo effect ken ik niet.

Waar gaat het mis.  Waar het bij de meeste mensen ook misgaat. Ik mis de discipline en het doorzettingsvermogen om uitvoering te geven aan mijn goede bedoelingen. De eerste paar weken gaat het altijd goed. Minder eten en meer bewegen leidt altijd tot gewichtsafname. Maar gaandeweg verslapt de aandacht, het is te druk op het werk om gezond te eten, er is een etentje of feestje, de barbecue gaat aan, de wijn smaakt lekker enz. enz. De geest is gewillig maar het vlees is zwak. Er is altijd wel een reden om niet te doen wat ik me had voorgenomen. Het enige resultaat is  dat de frustratie toeneemt. Ik luister wel eens mee bij de consulten van onze praktijkondersteuners en ik voel altijd een grote verwantschap met de te dikke diabeet en hartpatiënt.

Wat nu. Linda de Mol valt af met een personal trainer. Dat kan ik me niet veroorloven. Een oude Achmeadirecteur ging een week op sapkuur in Portugal. Ze zien me thuis aankomen. Nee, ik ga toch weer voor old school zelfmanagement. Maar dan wel beter digitaal ondersteund. Ik heb een abonnement genomen op selfcare4me, een online platform waarop ik al mijn data kan verzamelen. waar ik voorheen nu eens focuste op voeding en dan weer op beweging, ga ik die twee deze keer  combineren. Ook ga ik gebruik maken van een coachingsmodule en van de mogelijkheid om wedstrijdjes met mezelf en anderen te doen. Voor mijn verjaardag vraag ik een mooie activity tracker.

Op 24 juni is de open dag van PoZoB in ons nieuwe kantoor. Ik weet niet hoever ik dan nog af zit van mijn streefgewicht maar ik reken die dag op uw positieve support.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog

Hier lees je de verzameling blogs van Niels, wijlen directeur van PoZoB.

Uitgelicht

Nieuws, events, zorginnovaties, zorgprogramma’s en meer.

Contact

Heb je een vraag of verzoek voor informatie, publicaties of logo’s?