Tel. 040 - 230 69 20

“Adhokkerigheid”

5 maart 2018

Binnenkort mogen we weer allemaal stemmen voor de gemeenteraad. Tenminste als u nog gebruik maakt van uw democratisch recht. Het kan zo maar zijn dat u de interesse in de dorpspolitiek heeft verloren. Ik heb best moeite om mijn aandacht er bij te houden. Bij ons in het dorp lijkt het zich namelijk van incident naar incident voort te slepen. Of het nu gaat om het dorpscentrum, de kerk, gemeentelijke fusies of groenbeleid, overal ontstaat ruzie over en er valt geen lijn naar de toekomst in te ontdekken. Daarom besloot ik de websites van de lokale partijen te checken op hun visie op en strategie voor de toekomst van ons dorp. Het verbaasde me niet dat ik weinig aantrof. Er werden wel standpunten over actuele dossiers verkondigd maar een groot verhaal over ons dorp en een lijn naar de toekomst ontbrak.

Ter verdediging van al die lokale partijen wil ik nog wel aanvoeren dat het ook niet eenvoudig is om een visie te hebben. De toekomst is met name voor de dorpen in onze regio hoogst onzeker en alles wat er op je afkomt is zeer complex. Maar moet je dan met je armen over elkaar gaan zitten of ga je toch proberen iets te bedenken. Een visie omschrijft wat voor soort gemeenschap je als dorp wil zijn en met een strategie probeer je de genoemde onzekerheden het hoofd te bieden. Stel je wil als dorp in Zuidoost Brabant  zelfstandig blijven (een actueel thema) en daarvoor is nodig dat je je financiën op orde hebt, dan weet je dat je spaarzaam moet zijn en dat je dat aan de burgers moet uitleggen. Dit is uiteraard een zeer eenvoudig voorbeeld dat vast geen recht doet aan de werkelijkheid, maar het geeft de denkrichting aan.

En hoe zit dat dan bij PoZoB. Bij PoZoB is iets anders aan de hand. Wij hebben wel een duidelijk beeld van de organisatie en we hebben ook wel een beeld van de toekomst en hoe we die tegemoet willen treden. Bekijk bijvoorbeeld de focusdocumenten die we jaarlijks publiceren. Wij hebben echter moeite om die focus vast te houden. Als bekende zorggroep worden wij voortdurend benaderd met leuke kansrijke initiatieven die belangrijk zijn voor de zorg. En wij hebben vaak moeite om nee te zeggen. Het gevolg is dat onze agenda te groot wordt. Door ons hoge energieniveau brengen we veel dingen nog wel tot een goed einde, maar als we echt verder willen komen  dan is die focus belangrijk. In de focus staan namelijk de zaken die er echt toe doen. Als we veel meer doen dan zou u ons kunnen betichten van adhokkerigheid.

Aangezien ik als bestuurder eindverantwoordelijk ben voor het succes van PoZoB mag u mij er op aanspreken als u vindt dat we ons onvoldoende houden aan de focus. Ik op mijn beurt wens u veel succes met het maken van uw keuze bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog

Onze directeur Niels maakt je graag deelgenoot van zijn ervaringen met de zorg.

Uitgelicht

Nieuws, events, zorginnovaties, zorgprogramma’s en meer.

Contact

Heb je een vraag of verzoek voor informatie, publicaties of logo’s?